Odabir ravni

Na početku ćemo objasniti pojam SKETCH koji se na dva načina upotrebljava.
  • Za crtanje 2D modela potrebno je da se nalazimo u Sketch-u. Sketch, u daljem tekstu ‘skica’ ili bolje skeč predstavlja aktivan prostor u kome crtamo 2D model.
  • Kartica u glavnom meniju Sketch predstavlja kolekciju 2D geometrije koja se koristi za crtanje osnove solid (čvrstog, 3D) modela.
Uopšteno, skica se definiše kao osnovna kontura elementa. Prvo izaberemo odgovarajuću ravan u prostoru, zavisno od projekta biramo ravan na kojoj će biti napravljena skica i to je početni važan korak jer pravim odabirom možemo skratiti vreme ili upotrebu dodatnih koraka pri daljem modelovanju. Kroz praksu se stiče osećaj za adekvatan odabir ravni. O ovom koraku će još biti reči tokom modeliranja skoro svih budućih modela ovde pa ćete imati širu sliku zašto je bitan ovaj korak. Na dva načina se vrši odabir ravni (prikaz i na slici): 1. Iz drveta odaberemo ravan, desni klik mišem pa Sketch. 2. Iz CommandManager kliknemo na karticu Sketch i pritiskom na Sketch iz ponuđenog menija, dobijamo prikazane sve tri ravni. Dovoljno je da levim klikom mišem odaberemo ravan i automatski se nalazimo u skici ili skeču. Za apsolutne početnike preporučujemo opciju 2 dok se ne stekne osećaj za prostor i ne zapamte nazivi ravni.