6. Vijak

Vijak možeš na prikazan način da izmodeliraš ili koristiš alat Revolve. Novina u ovom delu je dodavanje kozmetičkog navoja. Više o ovome možeš da pročitaš na blogu. 

Koristićeš sledeće alatke:

Pano Sketch

  • New sketch , Circle , Smart Dimensions .

Pano Feature

  • Extrude BossBase .

Search commands (W)

  • Cosmetic Thread

Ovde možeš da skineš tehnički crtež u .pdf formatu a klikom dole na slike otvoriće ti se slika u punoj veličini na novoj stranici.

Napravi novi skeč  u Front Plane. Sa panoa Sketch izaberi Circle  i klikni na koordinatni početak  i izvuci krug proizvoljnog prečnika. Nakon toga klikni na Smart Dimensions  i dimenzioniši krug ∅10mm. Klikni OK  i izađi iz skeča .

Na panou Features izaberi Extrude BossBase , ostavi pravac Blind i ekstrudiraj za 30mm. Klikni OK .

Ako znate naziv nekog alata koji vam treba al ne znate gde se tačno nalazi, pritisni W na tastaturi. Aktivira se pretraživač Search Commands u gornjem desnom uglu. Počni da kucaš sada Cosmetic Thread i aktiviraj kada ti izađe. Isprobaj sa još nekim alatom, sigurni smo da će ti ovaj pretraživač uštedeti vreme 🙂 

Stavićemo kozmetički navoj, ko ima bolju grafiku vdeće se promene na delu. Otvorila se nova kartica sa leve strane. Podešavanja su prikazana na slici. Izaberi ISO standard, dubina ili dužina navoja 15 mm, navoj M10x1. Klikni OK  kada završiš.

Na kraju je potrebno da oborimo gornju ivicu. Klikni na Chamfer  sa panoa Features. Unesi 2mm i ugao obaranja 45º. Klikni OK  i sačuvaj deo.

Modeliranje varijatora
Delovi - Parts 21.4%