4. Osovinica

Takođe jednostavan deo za modeliranje. Ovde ce biti prvi put prikazana jedna od završnih operacija pri modeliranju nekog dela a to je zasecanje ivica i alat Chamfer.

Koristićeš sledeće alatke:

Pano Sketch

  • New sketch , Circle , Smart Dimensions .

Pano Feature

  • Extrude BossBase 
  • Chamfer 

Ovde možeš da skineš tehnički crtež u .pdf formatu a klikom dole na slike otvoriće ti se slika u punoj veličini na novoj stranici. 

Da se podsetimo još jednog načina za odabir početne ravni i prvog skeča. Kada otvoriš novi Part, klikni na pano Sketch pa na ikonicu Sketch  koja je prva na panou. Prikazaće ti se sve tri ravni kako izgledaju u prostoru pa će ti biti lakše da smisliš iz koje ćeš ravni da počneš svoj deo u zavisnosti kako tvoj deo treba da izgleda u prostoru. Ovaj model počinjemo u Top Plane. Klikni na tu ravan i automatski program te stavlja u prvi novi skeč. Bravo!

Pomoću Circle   sa Sketch panoa nacrtaj krug iz centra prečnika 8mm.

Izađite iz skeča . Ekstrudiraj deo za 20mm pomoću Extrude BossBase .

Priđi mišem na gornju površinu, desni klik pa novi skeč . Sa panoa Sketch uzmi opet krug  i povuci iz centra prečnika 12mm. 

Izađi iz skeča . Sa panoa Features klikni na Extrude BossBase  . U smeru na gore ekstrudiraj za 2mm. Klikni OK  

Zaobljenja ili radijusi (Fillet) i zacesanja tj. obaranje ivica (Chamfer) se uglavnom rade na kraju. Na ovom modelu ćemo pokazati najčešće obaranje ivica, korišćenjem alata Chamfer sa panoa Features. Nalazi se ispod Fillet kad klikneš na strelicu. Ne treba da budeš u skeču kada radiš ovu operaciju. Klikni na Chamfer.

Sa leve strane se prikazuje kartica. Aktivno je plavo polje, ukoliko nije, klikni prvo na njega pa na ivicu koju želiš da oboriš, na ovom modelu je to gornja ivica. Ugao je podešen na 45°, oborićemo je za 1mm pod tim uglom.

Kada to uradiš, klikni OK  i sačuvaj deo.

Modeliranje varijatora
Delovi - Partovi 14.2%