20. Držač vodjice

Slično kao i skala, izgleda kao jednostavan deo ali može da se smisle razni načini  za modeliranje. Potrebno je naći način kako dužinu od 120mm dobiti sa crteža. 

Koristićeš sledeće alatke:

Pano Sketch

  • New sketch , Circle , Smart Dimensions , Line , Trim Entities .

Pano Feature

  • Extrude BossBase 
  • Reference Geometry
  • Extrude Cut .

Ovde možeš da skineš tehnički crtež u .pdf formatu a klikom dole na slike otvoriće ti se slika u punoj veličini na novoj stranici. 

Izaberi Top Plane i napravi novi skeč . Uzmi Circle  sa panoa Sketch. Iz centra izvuci dva kruga prečnika ∅180mm i ∅190mm.

Uzmi Line  i nacrtaj proizvoljnu liniju i dimenzioniši dužinu 120mm.

Klikni na jedan kraj linije, drži CTRL pa unutrašnji krug, dodaj vezu Coincident . Isto to uradi sa drugim krajem linije.

Klikni na koordinatni početak, drži CTRL pa na liniju. Dodaj vezu Midpoint.

Uzmi ponovo liniju  sa panoa Sketch. Klikni na teme linije o kreni da izvlačiš liniju dok ne presečeš drugi krug pod uglom od 135°, pojavi se ikonica ugao kao na slici. Isto to uradi i sa druge strane.

Klikni na Trim Entities . Izaberi Power Trim ili Trim to Closet  i izbriši neporebne linije kako bi ostao prikazani entitet. Klikni OK  i izađi iz skeča .

Izaberi Extrude BossBase , izaberi pravac Mid Plane i visina 71mm. Klikni OK  kada završiš.

Potrebno je da napravimo novu ravan. Sa panoa Features klikni na Reference Geometry  i izaberi Plane . Za prvu referencu izaberi donju površinu obeleženu svetlo crvenom bojom. Za drugu referencu izaberi spoljnu krivu ppovršinu. Klikni OK . Napravi novi sketch  na novoj ravni.

Nacrtaj tri kruga . Klikni na centar jednog kruga, drži CTRL pa centar druga dva kruga, izaberi vezu Vertical. Dalje definiši  prečnik jednog kruga ∅5mm. Klikni na taj krug, drži CTRL pa klikni na druga dva kruga. Izaberi vezu Equal .

Dimenzioniši  krugove prema slici. Izađi iz skeča kada završiš .

Klikni na Extrude Cut , izaberi pravac Up to Next. Klikni OK  i sačuvaj deo.

Modeliranje varijatora
Delovi - Parts 71.4%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *