18. Osovina pogonska

Ovo je poslednje vratilo u sklopu. Karakteristično za ovaj part je što deo vratila je šestougaonog oblika pa ćemo u na ovom delu iskoristiti alat Polygon

Koristićeš sledeće alatke:

Pano Sketch

  • New sketch , Circle , Smart Dimensions , Polygon .

Pano Feature

  • Extrude BossBase 
  • Chamfer
  • Fillet .

Ovde možeš da skineš tehnički crtež u .pdf formatu a klikom dole na slike otvoriće ti se slika u punoj veličini na novoj stranici.

Napravi novi skeč  u Top Plane. Ekstrudiraj  krug  prečnika ø15mm za 22mm u prikazanom pravcu i smeru. 

Izađi iz skeča .

Na gronjoj površini napravi novi skeč . Nacrtaj krug  prečnika ø20mm i ekstrudiraj   za 19mm. Izađi iz skeča .

Na gornjoj novonastaloj površini napravi novi skeč . Sa panao Sketch izaberi Polygon . Sa leve strane se otvara nova kartica gde možeš da podešavaš geometriju istog. Ukucaj 6 u delu Parameters, to znači da će ovaj mnogougao imati šest strana. Onda iz centra horizontalno izvuci prikazani entitet proizvoljnih dimenzija. 

Sa panoa Sketch izabri Smart Dimensions  i dimenzioniši prikazani prečnik mnogougla 24mm. Izađi iz skeča  i ekstrudiraj  za 69mm.

Na prikazanoj gornjoj površini napravi još jedan poslednji skeč , nacrtaj krug  prečnika ∅20 i ekstrudiraj  za 53mm. Izađi iz skeča .

I na kraju imamo završnu obradu zaobljenja i obaranje ivica. Hajde prvo da oborimo prikazane ivice za 3mm pod uglom od 45° pomoću Chamfer  sa panoa Features

Imamo još jednu ivicu da oborimo ali sada za 1mm pod uglom 45°. Koristimo isto Chamfer alat

Napomena: za različite dimenzije morate novi korak da napravite.

I na kraju imamo dve zaobljene ivice prikazane na slici. Koristimo Fillet  sa panoa Features. Kliknemo na prikazane ivice jednu po jednu i podesimo radijus zaobljenja 1mm.

Modeliranje varijatora
Delovi - Parts 64.2%