16. Skala

Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, uradiće se iz više koraka. Takođe će biti korišćen i jendnostavan alat za ispisivanje/graviranje teksta na modelima, što verujemo da će ti posebno biti zanimljivo. 

Koristićeš sledeće alatke:

Pano Sketch

  • New sketch , Circle , Line , Smart Dimensions , Trim Entities .

Pano Feature

  • Extrude BossBase 
  • Extrude Cut .

Ovde možeš da skineš tehnički crtež u .pdf formatu a klikom dole na slike otvoriće ti se slika u punoj veličini na novoj stranici. 

Izaberi Top Plane i napravi novi skeč . Izvuci dva kruga  iz centra prikazanih prečnika. Zatim uzmi Line  nacrtaj prikazani entitet proizvoljno pa dimenzioniši  kao što je na slici.

Sada treba psotaviti dva temena da budu koincidentna sa gonjim krugom. Klikni prvo na jedno teme, drži CTRL pa klikni na veći krug. Otvoriće ti se kartica sa leve strane, izaberi vezu Coinciden. Isto to uradi i sa drugim temenom i gornjim krugom. Pogledaj sliku kako izgleda kada zadaš te dve veze,

Na panou Sketch klikni na Trim Entities , izaberi Trim To Closet . Izbriši sve sem prikazanih linija kako bi dobio prikazani entitet skale. Izađi iz skeča .

Ekstrudiraj deo za 0,5mm. Klikni OK .

Napravi novi skeč na prednjoj površini. Nacrtaj tri kruga i dimenzioniši prema slici. Kada završiš, izađi iz skeča .

Napomena i podsetnik: Možeš da koristiš pri dimenzionisanju Shift. Izaberi Smart Dimensions sa Sketch panoa. Prvo klikni na centar kruga, pa drži Shift pa klikni na luk skale i izvuci dimenziju.

Probuši otvore pomoću Extrude Cut , pravac Up to Next. Klikni OK  i sačuvaj deo.

Modeliranje varijatora
Delovi - Parts 57.1%