Pattern

Kopiranje 2D entiteta i 3D delova, ponavljanje obrazaca (Pattern)

Command Manager: Features/ Linear Pattern

Menu: Insert/ Pattern-Mirror

Alat Pattern služi za kopiranje 2 ili više urađenih delova, koraka, features-a, poput otvora i sl.

Pattern imamo i kod 2D crtanja u sketch-u. Definiše se osnovni entitet Seed. Treba da znamo broj kopija i razdaljinu između seed-ova.

Linear Pattern seed može da se kopira na jednako zadato rastojanje po izabranoj referenci: horizontalno i/ili vertikalno. Kopije su zavisne od originala. Referenca može biti ivica, osa, privremena osa ili linearna dimenzija.

Brisanje kopija (Deleting Instances) – može da se vrši selektovanjem markera koji se nalazi u centru kopije, na kartici za patern otvorimo Instances to Skip. Seed ne može da se obriše.

Geometry pattern – ukoliko nije čekiran, End Condition (kao u Extrude Boss/Base gde smo stavili dokle ide otvor i sl.) od seed-a je isti kao kod kopija. Ukoliko je štikliran, geometrija seed-a se koristi. Geometrija se kopira, ignorisajući End Condition.

Pattern Seed only – opcija se upotrbljava kada  se kreiraju kopije u dva pravca. U drugom pravcu se kreiraju kopije paralelno sa prvim pravcem sem ukoliko nije štiklirana ova opcija, onda se kopira samo seed u drugom pravcu.

Circular pattern – kreira kopije oko centra rotacije, po datom  uglu i broju željenih kopija. Ispravke na originalu se prenose na kopije. Centar rotacije može biti cilindrična površina, ivica, osa, privremena osa ili ugaona dimenzija.

Mirror pattern – alat kreira kopiju preko ravni (Plane) ili ravne površine. Kopija je zavisna od originala.

Bodies to Mirror – Kopira celu geometriju parta oko zajedničke površine, koristeći zajedničku površinu i solid body. Mirror Face/Plane mora biti ravna površina.

Sketch Driven Pattern – alat kreira kopije u lineranom rasporedu kontrolisanom sketch tačkama (Sketch Points). Sketch mora da postoji pre nego što se Pattern kreira. Prvo napravimo novi New Sketch i nacrtamo pomoću Points tačke gde želimo da kopiramo entitet Seed. Izađemo iz Sketch-a i uzmemo alat Sketch Driven Patterns, selektujemo Sketch u Reference Sketch a u Features to Extrude selektujemo entitet tj. Seed.

3D Modeling
Došao si na novi nivo, BRAVO! 83%