3D modeling

Ovde dolazimo do ključne tačke: ” oživljavanje” naše skice i dobijanje modela ili parta kako ćemo u daljem tekstu nazivati izmodeliran deo. Pri završetku crtanja skice u 2D sktech-u, u gornjem desnom uglu u prostoru za crtanje imate 2 ikonice: X za izlaz iz skice bez čuvanja (PAZITE: dešavaće vam se da kliknete ovde ali izgubićete sve što ste crtali) i znak koji znači prelazak u mod za dalje modeliranje ŠTO I ŽELIMO. Dalje nam postaju aktivne skoro sve kartice iz Command manager-a. U ovom delu analiziraćemo skoro sve funkcije koje se nalaze  na kartici Features koja se kod nas prevodi kao Elementi, mi uglavnom volimo da ih zovemo alati. U suštini pravimo jedan po jedan model ili elemente od kojih kasnije pravimo sklop. Na slici je dat prikaz kartice Features i njeni elementi (funkcije, alati…).

Command manager/ Features

Menu/ Insert/ prvi deo kartice sa alatima

U zavisnosti od vaše skice, neki elementi će biti aktivni a neki ne. Zašto? Pogledajte primer jednostavne skice (koji će kasnije da posluži i kao primer kako se ne kotira 🙂 ) i možemo da vidimo da Extrude Cut nije aktivan, iz razloga što ne možemo da oduzimamo materijal iz modela jer još uvek nemamo pun model, samo linije. U nastavku detaljnije o funkciji Extrude Cut kao i o ostalim elementima.

Element – Feature, definiše se kao najmanji gradivni blok koji se može pojedinačno menjati. U SolidWorks®-u, modeli punih tela, Solid models, prave se spajanjem tih gradivnih blokova. Model napravljen u SolidWorks-u predstavlja kombinaciju određenog broja pojedinačnih elemenata, pri čemu je svaki element povezan sa drugim elementom – direktno ili indirektno. Bitna karakteristika i funkcija elemenata je ta da se elementi  mogu modifikovati u bilo kom trenutku procesa projektovanja, s tim što elementi ”pamte” svoju ulogu u konačnom modelu i moramo uzeti u obzir ”vezu” (relations) sa kojom su povezani sa susednim elementima. Ali kroz praksu će vam to biti jasnije. Pa da krenemo sa dva osnovna elementa: Extrude Boss/Base i Extrude Cut.